Magyar abszurd: egy pesti kórház udvarán napelemek alatt nőnek a fák

amblo-uzsoki-cover.png

Ráadásul nem is akárhol nő(né)nek a fák, hanem az Uzsoki utcai kórház parkolójában. Megkérdeztem az intézményt, mégis ezt így hogy.

Március végén kezdett kinőni a földből egy kis magyar valóság Zuglóban. Ha valahol, akkor az Uzsoki modellt futtató kórháznál számítottam erre a legkevésbé. 

Egy Széchenyi 2020-as KEHOP pályázat keretében (LINK itt) napelemekkel borított, fedett parkolót kezdtek kialakítani a kórház parkolójában, amihez 8 fát csonkoltak vissza a törzsükig. Levágták a nagyobb ágakat és otthagyták a jobb sorsra érdemes fákat a napelemek alatt. Egy magát zöldnek tartó kerületben és egy magát zöldnek tartó polgármesternél is érthetetlen, hogy több mint fél év alatt sem keltett feltűnést a környezetükben ez a groteszk helyzet.

Így nőttek a napelemek a fák fölé

1_1.png

2018. március 27.

2_1.png

2018. április 3.

3_1.png

2018. április 10.

4_1.png

2018. április 26.

A környezetére és a nem európai megoldásokra érzékeny, mezei álampógárként írtam az Uzsoki kórháznak, tesztelve azt is, válaszolnak-e a lakossági kérdéseimre, és ha igen, hogyan.

Az alábbi kérdéseket intéztem hozzájuk.

  • milyen pályázat keretében készültek a napelemmel fedett parkolók?
  • mennyibe került a beruházás?
  • az itt termelődő áram a kórház mely egységét segíti ki?
  • miért kellett megcsonkítani a fákat?
  • vagy akkor már miért nem vágták őket ki?
  • tervezik-e további parkolórész lefedését és további fák hasonló módon való megcsonkítását?

Kérdéseimet dr. Tóth Ferenc orvosigazgató a projekt felelőséhez továbbította mielőbbi válaszokat ígérve.

Három nappal később megérkezett a kórház válasza, amiben azt írják, "sajnos építészetileg nem volt máshogy megoldható a megfelelő számú fotovoltaikus energiaszolgáltató panel elhelyezése, csak sajnos az udvari növényzet 'kárára'".

A válaszukból még kiderül, tudták, nem túl szerencsés megoldással operálnak, ezért a helyi önkormányzat irányába is megtették a megfelelő lépéseket: azaz pótolni fogják a fákat és megfizetik a hatósági büntetést is.

A napelemes projekt közleménye a kórház weboldalán elérhető (LINK), néhány infót idézek belőle.

  • Az Uzsoki Utcai Kórház a Széchenyi 2020 program keretében 249,48 millió forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást (250 millió forint volt az elnyerhető összeg felső határa - a szerk.) nyert a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében meghirdetett Fotovoltaikus rendszerek kialakítása központi költségvetési szervek részére című pályázaton.

 

  • A primer energiafelhasználás csökkentését elősegítő projekt a kórház tulajdonában álló belsőparkoló telephelyén 424,58 kW csúcsteljesítményű polikristályos fotovoltaikus rendszer telepítésével valósult meg.

 

  • A beruházást az előírásoknak megfelelően közbeszerzési eljárás előzte meg. A kivitelező cégnek feladata volt a tervezés is. A tervezés célkitűzése volt, hogy a belső parkoló területén létrehozott tartószerkezet parkolóhely csökkentéssel ne járjon. A létrehozott rendszer (Car-port) további előnye, hogy védelmet biztosít az erős napsugárzás és az esős időszakban egyaránt az alatta pakoló gépjárművek részére. (A nyertes cég az érdi ELECTRAPLAN-Termelő Kft . volt, üdvözlet nekik innen is)

 

  • A beruházás során összesen 1573 db napelemet helyeztek fel, részben az Uzsoki Utcai Kórház Sebészet-diagnosztika lapostetős épületén és a Főépület tetőszerkezetén, valamint a belső parkoló területén.

 

  • A beruházás megvalósításával a kórház hozzájárul a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség növeléséhez csökkentve a fosszilis energiahordozó felhasználását, ezzel hozzájárulva az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez.

(forrás: ITT // a közbeszerzési pályázat részletei pedig ITT érhetők el)

De a legszebb rész most következik:

A modern technikának köszönhetően a fejlesztés eredményeként az új technológia alkalmazásával az üzemeltetés nem jár ökológiai kockázattal.

A villamos energia megtakarítással az üvegházhatást okozó gázok termelése is évente csökkenthető.

A közlemény szerint tehát a 8 lomb nélküli, egészséges fatörzs vegetálása a napelemek alatt nem jár ökológiai kockázattal, amik ráadásul még csökkentik az üvegházhatást okozó gázok termelését is.

Igaz, hogy nem egy magyarországnyi erdőt taroltak így le, és e 8 csonka fa miatt még nem járunk holnaptól térdig szmogban a Róna utcán, valamint új fákkal fogják pótolni a lecsonkított növényeket, de ez a megoldás minden volt, csak nem európai.

Ha már a kórház bátran beleállt a facsonkolásba, szerencsésebb lett volna kivágatni azokat, neadjisten földlabdástól kivenni őket a helyükről. Mert így nagyon rossz üzenete van ennek az egésznek, még ha emiatt önként is állt a szőnyeg szélére az Uzsoki.

Ha Örkény ma élne, biztos írt volna erről egy kurvajó egypercest. De talán jobb is, hogy ezt a magyar abszurdot, amit nap mint nap sikerül összehoznunk, már nem kell látnia.

#andormario

andor márió vagyok. social media manager, szövegíró, pr-es, blogger, szabadúszó, egy münchen-fanatikus keszthelyi budapesten.

Kövess a Facebookon is

Friss topikok

süti beállítások módosítása