Miért rossz, hogy jól twitterezik a rendőrségünk?

amblo-police-cover.png

Máshol menő lenne, ahogyan twitterezik a rendőrségünk. Itthon is, de igazából mégsem. Azért sem, mert az érem két oldala közül mindig csak egyet láthatunk.

Izlandon valami különleges történik. Vagy a jó levegő, vagy az egyszerre sok fény, vagy egyszerűen csak a kicsi populáció miatt, de ott picivel fesztelenebbek, gondtalanabbak a helyi rend őrei (LINK itt), mint másutt (mondjuk, mint nálunk), és ezt nem félnek jól megmutatni a közösségi oldalaikon sem (LINK itt)

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Why so serious? #trafficpost #niceland #sillyfaces

Lögreglan á höfuðborgarsvæðinu (@logreglan) által megosztott bejegyzés,

Nem csoda, ha 10-ből 9 magyar fiatal talán előbb lenne Izlandon, de még Oberwartban is rendőr, mint itthon. De ha megnézzük, hogyan twitterezik a hazai rendőrség (pontosabban annak is a social csapata), akkor már nem biztos, hogy nagyon kellene irigyelni a cukiskodó északi zsarukat. Mert a 280 karakterből nap mint nap azt láthatja a magyar fiatal, mennyire menő lehet már itthon is rendőrnek lenni.

Mert például ilyeneket tweetelnek:

 

És ilyeneket:

És ilyeneket is:

Aztán jön az esti híradó, megszólal a rendőrségi szóvivő, akit vagy nem értünk elsőre, vagy nem merünk rajta nevetni, mert annyira magyartalan és személytelen. De ez a protokoll, így és ezt kell szeretni. Meg amúgy is, magyar rendőr velünk van. amblo-police-twitter2.png

(eredeti kép forrása: police.hu)

Talán épp ezért is (vagy ki tudja, miért) fordítjuk el a fejünket és ugrunk át az olyan híreken, mint pl. ez itt:

Vagy mint ez:

Vagy ha nem híreket olvasunk, hanem csak a várost járjuk, ilyenbe is beleszaladhatunk:

Ez 3-3 példa pro és kontra jól mutatja, mennyire szétválik, pontosabban mennyire nem önazonos a kommunikáció a rendőrség online és offline csatornáin. Mert míg a való világunkban az ügyek és a hibák interpretálása erősen a rendszerváltás előtti időket idézi, addig a napi és folyamatos kommunikációra használt közösségi csatornájukon 21. századi módon, Y- és Z-generáció-kompatibilisen képesek megfogalmazni önmagukat és ügyeiket. 

Nyilván nem lehet a sajtóban minden esetet twitteresen közzétenni, mert minden ésnek és vesszőnek helye és súlya van, ami a Twitteren akár el is maradhat. És az is nyilvánvaló, hogy Izlandon könnyebb rendőrnek is lenni (LINK itt), mint a magyar ugaron. Ugyanakkor a madaras csatornán megteremtett lazább, "izlandi" (LINK itt) stílusba olykor nem halna bele egyetlen rendőrszóvivő sem, amivel közelebb kerülhetnének az állampógárokhoz, mint ahogy azt egy interjúban is kifejtették. A rendőrség Twitter-egysége a NLcafénak a minap elmondta (LINK itt), szeretnék megmutatni, hogy "ők nem egy fafejű társaság, hanem egy olyan szervezet, amelyikkel egy ilyen modern területen is együtt lehet dolgozni." 

Csakhogy épp ez a kettősség erősíti a sztereotípiát és kelti a zavart a kommunikációs platformjaik közt. Mert hiába akar egy kis csapat mást és máshogy, attól még a csaknem 50 ezer fős rendőrség kommunikációja nem fog varázsütésre megváltozni. Sem egy, de még nyolc fecske sem csinál nyarat, nemhogy jobb kommunikációt, nagyobb elfogadottságot. 

Ezt mutatja az is, hogy kényes kérdésekre nem válaszolnak a Twitteren (minden egyből politikai vonatkozású lesz, vagy mindenkiből troll), kvázi egyoldalúan kommunikálnak, ami azért a közösségi médiában elég furán veszi ki magát. Számukra negatív vagy nem pozitív híreket nem osztanak meg, nem kommentálnak, csak a szép, csak a cuki, csak a szexi tartalom mehet. Ami szintén egy hatalmas buborékot fúj a már meglévő mellé vagy köré, tovább gyengítve ezzel saját magukat.

Az előítéletektől nem mentes rendőrség Twitter-kommunikációja rendkívül üde színfolt itthon, a hazai közintézmények szürke és sablonos kommunikátorai példát vehetnének rendőrségünk izlandi mintás közösségi viselkedéséről. Azonban ez nálunk mit sem ér, ha a túltolt lazaság mögé betolunk mindent, ami rossz, vagy amit épp nem akarunk láttatni, mert ezzel csak még inkább szembetűnő lesz a szomorú valóság.

amblo-police-twitter.png

(kép forrása: pixabay.com)

(a borítókép forrása: wikipedia.org)

#andormario

andor márió vagyok. social media manager, szövegíró, pr-es, blogger, szabadúszó, egy münchen-fanatikus keszthelyi budapesten.

Kövess a Facebookon is

Friss topikok