4 ok, amiért Merkel törölhette magát a Facebookról

amblo-merkel-fb-cover3.png

Merkel már nem a német CDU elnöke, ezért február 1-jén közölte, törli magát a Facebookról. Egyesek ennél kevesebb ok miatt is otthagyták már Zuckerberg homokozóját, mások többért sem. Megérte-e az utóbbi évek egyik legellentmondásosabb politikusának kidobni 7 év digitális emlékét?

Több éven át szorgalmasan posztolunk, mindent megosztunk a Facebookon, majd hirtelen kihajítjuk az egészet a kukába. Sokan egy új barát vagy barátnő miatt rendszeresen törlik életük nem kívánt részeit (a Facebookon persze), mások meg olyan szép anyagot gyűjtenek ott össze, ami egy laza állambiztonsági átvilágításhoz is elegendő lenne. De amíg a mi adataink (elvileg) csak apró cseppek a tengerben, addig a közélet és a különböző területek (sport, kultúra, stb.) celebritásainak, valamint a kisebb és nagyobb világcégeknek az adatai már más kategóriát jelentenek. Kemény pénzekben és megannyi szenzitív adatban, információban mérhető, nehézsúlyú kategóriát. 

Épp ezért is érdekes, miért dönthetett úgy az újkori szabad világ első asszonya, hogy egyszer csak kidobja politikai munkásságának Facebookos maradványait. Miért töröltek több ezer képet, több száz videót, beszédet és véleményt egy olyan politikus online közösségi életművéből, amit több ezer munkaórávál, több tízezer eurónyi közpénzből állítottak elő az elmúlt években?

Február elsején többi közt ezt mondta a búcsúról a regnáló német kancellár.

Ismeretes Önök előtt, hogy már nem vagyok a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, s ezért bezárom Facebook-fiókomat.

(forrás: 2019.02.01. Angela Merkel Facebook-oldala)

Nyilván a hivatalos válaszukba nem szabad beletörődnünk, 2019-ben illik szebb és értelmesebb választ adni még Németországban is. Már csak azért is, mert annak idején egykori kollégája, Barack Obama sem törölte a Facebook-oldalát, csak mert lejárt a két ciklusa és visszavonult a róla elnevezett könyvtárába könyveket írni, meg kirándulni és twitterezni. 

No, de akkor nézzük távozásának lehetséges okait:

  1. Már nem ő a német CDU párt elnöke, tehát már nincs helye a Facebookon. - Ez ugye a hivatalos válasz, ami olyan, amilyen.
  2. Mert csak. - :) (Selmeczi Gabriella likes this.)
  3. Tart a kommentelők kritikáitól, haragjától, átkaitól. - Ez is érthető lenne, hiszen egy túlérzékeny világban élünk.
  4. Fricskát akart mutatni Zuckerbergnek a korábbi sok botrány miatt. - Mi más lehetne nagyobb pofon és negatív reklám Marknak, mint egy ilyen befolyásos személy távozása.

Az első opciót ugorjuk. De tegyük ugyanazt a másodikkal is, mert ilyen profán és pofátlan válasszal tőlünk nyugatabbra nem élnek komoly politikusok (sem). Az igazság valahol a harmadik és a negyedik opció körül lehet. Vagy egy titkos ötödik válasz lehet a megoldás? (A valódi igazságot valószínű csak az tudhatja, aki Merkel közvetlen közelében dolgozik, és amit mi legfeljebb csak sok év múlva ismerhetünk meg.)

Az utóbbi időben szinte minden posztja és képe alá menekültek és menekült ellenesek kommenteltek a német határokon túlról és belülről. Ha valamennyire is hisz Merkel a spiritualitás átkokkal, negatív energiákkal és karmával kikövezett ágaiban, elképzelhető az is, hogy e nehezen kontrollálható gyűlöletfolyamot így a legegyszerűbb lekapcsolniuk. Bár ennek ellentmond kancellári Instagram-fiókja, ahol továbbra is nyomon lehet követni utazásait, találkozóit, üzeneteit, így a trollok ott is nyugodtan megtalálhatnák. Épp ezért is tűnik furcsának a nagy Facebookos kivonulása. 

Ugyanakkor Zuckerberg felé is lehet egy komoly kritika az oldalról való távozás, hiszen nem egyszer akaszkodtak össze a Facebook sajátosan értelmezett adatvédelmi dolgai és az ebből fakadó nemzetközi botrányai miatt.

Bár Merkel eddigi politikáját figyelve és a német mentalitást ismerve, ebbe az utolsó ütésbe ő férfiasan beleállt volna, ahogy itthoni politikusaink is mondják (bár sosem teszik).

Az utolsó eshetőséget erősíti az a minap megjelent hír is, ami szerint a német trösztellenes hatóság (a Bundeskartellamt ide vonatkozó közleményét itt lehet eredetiben elolvasni - LINK itt) megállapította, hogy a Facebook nem kicsit él vissza a piaci pozíciójával, amikor az adatait egyesíti a tulajdonában lévő Instagramban, WhatsAppban és más weboldalakon gyűjtött információkkal. Így azt a döntést hozták, hogy a Facebook hagyja ezt abba. (Erről röviden az indexen, bővebben a kreatív.hu-n, részletesebben pedig a wired.com-on lehet olvasni.)

A Facebooknak a továbbiakban nem szabad rákényszeríteni felhasználóit, hogy gyakorlatilag korlátozás nélkül átadjanak magukról minden, nem a Facebookon generált adatot, és hogy ezt a Facebook hozzákösse a felhasználói profilhoz

- idézi a kreativ.hu a kartelellenes hatóság indoklását.

Az elmúlt napok történéseit figyelve valószínűsíthető, leginkább a Facebookkal kapcsolatos problémák állhatnak Merkel profiltörlésének hátterében, de abban is biztosak lehetünk, hogy a Németország - Facebook csata még koránt sem ért véget.

Mindenesetre az oldal jelenleg törlés alatt áll, azaz a törlés hivatalos megindítása után 14 napig még vissza lehet állítani a fiókot (ez pár nap múlva telik le), vagy a 14. nap után végleg törölni lehet. Utóbbi esetben a facebook.com/AngelaMerkel URL újra elérhető lesz.

Ha viszont csak felfüggesztve marad az oldal, az még adhat némi esélyt Merkelnek (és rajongóinak) egy valamikori visszatérésre a Facebookon. Ki tudja, lehet, megismerhetjük Tante Angie kedvelt túraútvonalait és kedvenc receptjeit vagy a nagy követőszámot (több mint 2,5 millióan követték őt a Facebookon) kihasználva tupperwarézni fog. Bár utóbbi inkább itthon lenne valószínű.

Néhány érdekesség Angela Merkel egykori Facebook-oldaláról

Az első borítóképe

amblo-merkel-fbcov1.png

Az utolsó borítóképe:

amblo-merkel-fbcov2.png

Első profilképe:

amblo-merkel-fbpr1.png

Utolsó profilképe:

amblo-merkel-fbpr2.png

És az utolsó posztja, amiben elköszönt:

screen_shot_02-03-19_at_10_15_pm.PNG

Merkel honlapján (LINK itt) noha elsőre már semmi sem utal a közösségi oldalaira, egy kattintás után a támogatói oldalán még fellelhető az egykori Facebook-oldalára mutató link:

screen_shot_02-14-19_at_09_12_am.PNG

 

 

#andormario

andor márió vagyok. social media manager, szövegíró, pr-es, blogger, szabadúszó, egy münchen-fanatikus keszthelyi budapesten.

Kövess a Facebookon is

Friss topikok

süti beállítások módosítása