Maradj itthon, magyar, legyél ökotudatos turista!

amblo-oco-helyek.png

A közösségi médiának is hála, az utóbbi években egyre többen és egyre többet utazunk régi és új helyeket felfedezni. Ez egyrészt jó, mert megtehetjük, másrészt nem jó, mert rendesen növeljük ökológiai lábnyomunkat. Összeszedtem, hogyan lehetünk itthon, egészen pontosan a Balatonnál ökotudatos turisták.

Ami máshol már bevált, azt biztosan előbb-utóbb lemásolják Kínában, kisebben, másabb minőségben, de kívülről szinte teljesen úgy. Ezt itthon nem ígérhetem, ellenben igenis van pár olyan hazai látnivaló, amik miatt nem kell repülőjegyet vadásznunk, elég egy busz- vagy vonatjegy.

Összegyűjtöttem 8 helyet, amik miatt nem érdemes elmennünk itthonról, elég, ha szétnézünk széles e hazában, és megelégszünk azzal, ami majdnem olyan, de legalább a miénk. A Balatonnál például szinte minden megvan, ami máshol is. Maradj itthon, magyar!

1. Versailles-i kastély? Festetics-kastély!

6_4.png

Felesleges elutazni Franciaországba, amúgy is milyen ország az, ahol a csigát jobban szeretik, mint a parizert? Vegyük az irányt Keszthelyre, ahol ha nem is királyi, de hercegi pompát találunk. A kastély amúgy a közelmúltban újult meg. Nem mellesleg a parkja is az egykori (angol) királyi parkokat idézi. Spóroltunk 1500 km-t. Nincs mit.

2. Manneken pis? Halas kisfiú!

1_5.png

Ha már Keszthelyen járunk nézzük meg a brüsszeli Manneken pis helyi verzióját. Itt a kisfiúból nem folyik víz, ellenben egy halat tart a kezében. És még japán turisták se nyomorognak mellettünk a főtéren. Spórolás: 1300 km. Szívesen.

3. Viasz kozmopoliták Londonban? Faggyú magyarok Keszthelyen! 

8_4.png

Madame Tussaud panoptikumát szerencsére már Bécsben is élvezhetjük, de a legnagyobb és legjobb viaszgyűjteménye Londonban van. Na, de ott van-e bármelyikben is a mi Attilánk, Szent Istvánunk vagy Mátyás királyunk? Keszthelyen igen! És megint spóroltunk 1700 km-t. 

4. Atomium? Balatonboglári gömbkilátó!

5_4.png

Ha Brüsszelben lennénk, egy ugrás lenne a Manneken pis-től az Atomium. De Boglár még mindig itt van a Balatonnál, ráadásul felmászva a kultikus kilátóra, még a Badacsonyt is láthatjuk. Brüsszelből látszik? Na, ugye. Nem mellesleg a boglári látnivalót a brüsszeli gömbök ihlették. Megtakarítás: 1400 km.

5. Római kori villa Róma mellett? Villa Balácán!

4_5.png

Az antik római hangulatot természetesen Rómában és környéken kell keresnünk, azonban szerencsére anno a Dunántúlra is exportáltak egy kis antik fílinget. A Bakonyban, pontosabban Balácán időutazhatunk egy jót, szintén rengeteg kilométert spórolva. Megtakarítás: 1200 km

6. Eiffel-torony? Gizella királyné kilátó!

3_6.png

10-ből 10 ember tudja, hol található az Eiffel-torony. Ha 10 magyar embert megkérdeznénk, nem mindenki bólogatna a Gulya-domb hallatán, de még a Gizella királyné kilátó se lenne sokkal ismerősebb. Pedig ez is fémből van, ez is magas. Igazi, párizsi tesója 13-szor magasabb. Na, és? Ez nálunk van. Megtakarítás: 1500 km

7. Labanc tavasbarlang? Dehogy! Kuruc!

2_5.png

Hatvan méterrel a föld felszíne alatt motorcsónakozhatunk Európa legnagyobb tavasbarlangjában, az ausztriai Hinterbrühlben. De ha még 2019-ben is ódzkodnánk a Habsburgok kései leszármazottjaitól, akkor irány Tapolca! Itt csak pár száz métert csónakázhatunk, de akkor is a miénk! Megtakarítás: 220 km

8. Csernobil – Szentkirályszabadja

7_5.png

Mi vagyunk az élő példa, hogy nem kell ahhoz atomkatasztrófa, hogy egy hely úgy nézzen ki, mint egy hely atomkatasztrófa után. Oké, nem csak nálunk vannak elhagyott városrészek és városok, de Szentkirályszabadjánk csak nekünk van. Ami majdnem olyan, mint ha Csernobilban lennénk, csak a pici háttérsugárzás nélkül. Megtakarítás: 1300 km

(képek forrása: pixabay.com, wikipedia, hivatalos Facebook- és weboldalak, saját)

#andormario

andor márió vagyok. social media manager, szövegíró, pr-es, blogger, szabadúszó, egy münchen-fanatikus keszthelyi budapesten.

Kövess a Facebookon is

Friss topikok

süti beállítások módosítása