7 tipp, hogyan ismerheted fel a kamu FB-profilokat

amblo-fbfake-cover.png

A minap lebuktattak pár álprofilú trollt az önkormányzati választásra készülő keszthelyi civilek, nem sokkal előttük Szegeden történt hasonló eset. Honnan ismerhető fel egy álprofil? Ezt gyűjtöttem össze.

A szegedi (LINK itt) és a keszthelyi (LINK itt) esetek rávilágítanak arra, nem lesz könnyű menet az őszi önkormányzati választás. Nem adja könnyen a győzelmet a kormánypárt, a legutóbbi amerikai elnöki választáshoz hasonló kiberháborúra kell itthon is számítani.

A keszthelyi leleplezést itt lehet megnézni:

Több hírportál rendesen összeszedte már az elmúlt időszakban, hogyan működik az állampárti propagandagépezet a „szociális” médiában, a lényegük nagyon röviden:

  • központi üzeneteket terjesztenek
  • saját mémeket készítenek
  • Facebook-csoportokat hoznak létre és működtetnek
  • meglévőket csoportokat vernek szét
  • álhíreket és propagandát terjesztenek személyes oldalon, privát üzenetekben és a legkülönbözőbb csoportokban
  • és valódi vagy álprofilok mögé bújva végzik mindezt

A pártokhoz (itthon leginkább az állampárthoz) köthető trollhadseregben harcoló profilokat 3 részre lehet osztani:

  1. Vannak a teljesen kamu, „fake” profilok. Itt semmi sem valódi, egy-egy téma köré szerveződő és érdeklődést mutató profilok ezek.
  2. Vannak a valódi személyek, akik meggyőződésből teszik azt, amit az álprofilok. Hamis híreket terjesztenek, uszítanak, szidnak és rombolnak. Mellette rendszeresen megosztanak személyes, már-már túl szenzitív információkat is.
  3. Valamint létezik egy olyan csoport is, akik részben meggyőződésből, de leginkább fizetségért hajtják végre az előbb említett „feladatokat”. Előfordul, hogy egy új választáskor már a négy-öt évvel ezelőtti ellentábort erősítik.

Most, főleg a keszthelyi hír kapcsán, az álprofilok kiszúrását mutatnám be. Ami valójában nem is egy nagy ördöngösség, hiszen ha egy régi ismerős vagy ismeretlen ismerős jelöl be bennünket a Facebookon, egy-két lépés kivételével ugyanúgy meg szoktuk nézni az adott profilt.

screen_shot_07-18-19_at_01_49_pm.PNG

Nehéz a trollok élete (forrás: facebook.com, 2019.07.18.)

Miről ismerszik meg egy kamu Facebook-profil?

1. URL-cím

Manapság, aki regisztrál a fészbukra, az első lépések közt állítja be a nevét és a hozzá tartozó URL-t, amit a böngészőnk sorában is látunk. A fiatalok 95%-ánál ez alap, de az idősebb korosztálynál is egyre gyakoribb, hogy rendesen kitöltik ezt is. Ellentétben a kamu profilok többségével, ahol rendszerint a profile (pl. facebook.com/profile.php?id=100010285298003) szó szerepel és egy azonosító szám. Ha ezt látjuk, elkezdhetünk gyanakodni. Bár 1-2 keszthelyi álprofilnál ez ki volt töltve, náluk a profilkép nem stimmelt. 

2. Profilkép

A második (vagy sokaknál az első), amit megnézünk egy profilnál. Mivel az alapkép mindenkinél publikus, egy jobb klikk, majd Google-keresés a képre és kiadja a keresőóriás, hogy máshol is megtalálható-e ebben vagy másabb formában ez a kép. A keszthelyi álprofiloknál egytől egyig meg lehetett találni az eredeti képeket más-más oldalakon.

Természetesen ma már nem egy olyan alkalmazás és képszerkesztési technológia létezik, amikkel olyan képeket állíthatunk elő, amiket a Google nem talál meg, mert újnak érzékeli, azonban ezekből a mesterségesen előállított képekből vagy a stockfotókból főleg egy mezei csalónak szinte lehetetlen többféle profilképet gyártania.

3. Kedvencek

Ha nyilvánosak a kedvelt oldalak, ezekből könnyen kiderül, milyen érdeklődési körű személlyel van dolgunk. Ha 20-nál kevesebb oldalt követ valaki, két dolog valószínű: vagy alig használja a Facebookot (de akkor miért kommentelne számára irreleváns témában? Na, ugye.), vagy csak egy bizonyos tematikára (pl. kutyabarát, gasztrokedvelő, stb.) felépített álprofillal van dolgunk.

De gyanús az is, ha valaki a politikai jobboldaltól egészen a balig bekövet minden vezető politikust, pártot és helyi szervezetet. (Vajon egy nyírbátori személynek miért fontos, hogy kövesse egy párt tapolcai szervezetét?) Hasonlót a legelvakultabb politikai elemzők és újságírók sem tesznek, ráadásul manapság elég követni oldalakat, felesleges lájkolni is azokat.  

4. Ismerősök

A megváltozott hazai internetezési és munkahelyi szokások miatt ezt szeretik elrejteni az emberek (igen, és egyes „kimunkált” álprofilok is). Aki mégis közkinccsé teszi, azt valószínűleg nem érdekli, hogy lapozgathatjuk az ismerőseit, és az vagy egyszerűen csak nagyon felelőtlen vagy egy, a kamuságát a nyilvánosság erejével leplezni kívánó álprofil. (A keszthelyi trolloknál is mind publikus volt.) A álprofilok is főleg a kamut szeretik, azaz főleg hozzájuk hasonló személyeket ismernek, követnek, szeretnek. Ugyanakkor más kategóriából is gyűjtenek ismerősöket: vagy helyi közismert emberek, vagy országos politikusok személyes profiljaik ismertségével validálják saját magukat. (Erre a keszthelyi trollok között is akadt példa.)

5. Névjegy

Leginkább a munkahely és a tanulmány szokott itt árulkodó lenni. A lakhely/születési hely közül az egyik általában az, ahol az aktivitást kell kifejteni, a másik egy nagyváros, de leginkább a főváros. Az iskola valamely egyetem, a Corvinus vagy az ELTE, munkahelynél rendszerint egy nagyvállalatot, közigazgatási intézményt (kormányhivatal, minisztérium, rendőrség) adnak meg, amivel szavahihetőségüket, komolyságukat hivatottak alátámasztani. Mindezek a keszthelyi kamuszemélyeknél is mind megvoltak.

6. Az idővonal

A megváltozott hazai internetezési és munkahelyi szokások miatt ezt is szeretik elrejteni polgártársaink, azonban az álprofilok nem mindig ügyelnek a privát megosztásokra. Ha azt látjuk, hogy a szende profilképű gyógyszerész lány már a sokadik szélsőséges témájú cikket osztotta meg az elmúlt hónapban, akkor lehet erősen gyanakodni.

Természetesen a rendesen felépített kamu profilok igyekeznek valós személy benyomását kelteni, ezért a gyűlölet- és propaganda cikkek között egy-két cukiságot is megosztanak. 

7. Hozzászólások

Ha megérkezik a posztunk, cikkünk, videónk alá a trollsereg és nekiállnak kommentelni, azok tartalmából, stílusából már következtetni lehet, hogy nem feltétlen valódi kritikusokkal van dolgunk. Ha ugyanazokat a paneleket ismételgetik, ha felismerjük, hogy egy bizonyos oldal, érdekcsoport véleményét tolják masszívan, néha azonos frázisokkal, akkor gyanakodjunk tovább.

A kevésbé rutinos álprofilozók azonban elárulják magukat, mint az a srác is, aki elmondása szerint rendszeresen minden hétvégén meglátogatja a Keszthelyen élő szüleit, de semmi keszthelyi kötődés nem látszott a profiljában. Ugyanakkor le is oltotta a városban maradt, ott élő és dolgozó demonstrálókat, hogy velük ellentétben ő azért ment el, hogy többre vigye. Ilyet egy onnan származó ember, bárhol is éljen utána, nem tesz, nem köp vissza a szülőhelyére.

7 fogás, de nem szentírás

Nyilván egyből lehetne hozni mindezekre ellenpéldát is. Az elmúlt napokban nem egy olyan profil jött velem is szembe, amik szépen megcáfolták a fentebb leírtakat. Mégis, ha ezen a hét cölöpön végigmegyünk, nagy valószínűséggel leleplezhetjük az álprofilokat. 

Nem mellesleg 2018 októbere és 2019 márciusa között a Facebook több mint hárommilliárd álprofilt törölt (LINK itt), ami több, mint eddig bármikor egy ekkora időszak alatt! 

Mert ha fontos az oldalunk, ha fontos az ügy, amit a Facebookon kommunikálunk, akkor legyen fontos az is, hogy valódi közösségünk legyen és valódi párbeszédeket folytassunk valódi emberekkel. Ezeket a profilokat pedig egy Facebook felé való jelentés után gyorsan, de nyugodtan tiltsuk ki az oldalunkról.

2019-re oda jutottunk, hogy a legnagyobb közösségi oldal kezd a visszájára fordulni: álközösségekben, álszemélyekkel vitázunk termékekről, politikáról vagy akár csak egymásról. Álemberek veszik el az időnket, azt az időt, amit amúgy is a Facebookkal veszünk el saját magunktól, egymástól és a jó ügyektől. De akkor már megpróbálhatnánk a sok kamu nélkül is.

(címlapkép forrása: pixabay.com)

#andormario

andor márió vagyok. social media manager, szövegíró, pr-es, blogger, szabadúszó, egy münchen-fanatikus keszthelyi budapesten.

Kövess a Facebookon is

Friss topikok

süti beállítások módosítása