Orbán Japánban is elmondta kedvenc mondatát, amit sok éve neki írtak, de mástól vettek

amblo-ov-beszed_1.png

Nem számít újdonságnak: a politikusoknak beszédírók írják a beszédeiket, a paneleket, a poénokat. A beszédekben nem ritkák a másoktól kölcsönzött, átvett vagy plagizált idézetek sem. Orbán ezúttal Japánban sütött el egy neki tulajdonított frázist, pedig azt már akkor elmondta valaki, amikor a magyar miniszterelnök még nem is élt.

„Több dolog köt bennünket össze, mint ami szétválaszt.”

Ezt a mondatot Orbán Viktor a múlt héten mondta Japánban a tokiói Szépművészeti Múzeum magyar kiállításán. Pontosabban ott is ezt mondta, és mondta, írta már ezt korábban is a miniszterelnök. Egy 2014-es hvg.hu-s cikk szerint ez a bonmot Orbán egyik fiatal szövegírójának köszönhető (LINK), aki egyebek mellett a miniszterelnök Facebook-oldalát is kezelte, de fotózott is neki, ha muszáj volt. (Aki részletesebben is kíváncsi Kobza Miklós munkásságára, kattintson ide, ide, ide és ide.) A hvg.hu-s cikk szerzője szerint Orbán Horn Gyulának címzett levelében sütötte el (először) ezt a fordulatot Kobza.

Az, hogy Orbán korábbi szövegeiben nem idézték pontosan a forrást, három okra vezethető vissza.

  1. Szándékosan nem akarták, mert egy konzervatív-illiberális politikusnak ciki lenne más politikust idéznie (meg így kvázi olyan, mintha ő mondta volna)
  2. Egy pár soros köszöntőben stilárisan furán vette volna ki magát az idézet (hogy "...ahogy az a nagy formátumú politikus is mondta egykoron... és amúgy boldog születésnapot.")
  3. Nem tudta a szövegíró a pontos forrást (ami ezen a szinten nem engedhető meg, már csak azért sem, mert kínos lehet mindkettőjükre nézve, ha később kiderül a „lopás”). 

Utóbbi nyilván nem valószínű, hiszen a legjobb szövegírók (mint akik az épp regnáló miniszterelnök mellett is dolgoznak) rengeteg beszédet olvasnak (politikai oldalaktól függetlenül), és igyekeznek a legjobb gondolatokat, bonmot-kat, poénokat összegyűjteni, adaptálni, "elcsenni", átdolgozni. Itt is ez az eset állhatott fenn, csak erősen véleményes valami olyat másnak tulajdonítani, ami eredetileg nem az övé. 

Mielőtt lerántanám a leplet a magyar miniszterelnök által sokat használt mondatáról, nézzük meg, kik, mikor és milyen közegben lőtték már el ezt az összekötős gondolatot. (A források a címekre kattintva érhetők el.)

2006. március – Orbán Viktor, a Fidesz elnöke az MSZP és a Fidesz egy napra tervezett nagygyűlései kapcsán a TV Mokka c. műsorában.

2008. szeptember – John McCain, republikánus elnökjelölt Obamának címezve.

2010. – Lior AmiHai inspirációs beszéde a Francia Nagykövetség NSL fórumán.

2010. október – Christian Wulff német elnök Abdullah Gül török elnökkel való megbeszélései után a német-török nációkról.

2010. december – A Kerülj közelebb! kampány sajtóközleményében.

2011. február – Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az RMDSZ-ről és a Fideszről.

2011. augusztus – Schmitt Pál álamfő Kolozsváron arról, hogy szerinte az aktuális román és magyar kormányok azonos politikai nézeteket vallanak.

2011. október – Rob Woodall republikánus képviselő az amerikai Kongresszusban.

2012. július – Orbán Viktor miniszterelnök Horn Gyula 80. születésnapjára írt levélében.

2012. szeptember – Bajnai Gordon, az Együtt elnöke az ellenzéki összefogás lehetőségéről egy hajdúsági rendezvényen.

2013. február – Perneczky László, LMP-s önkormányzati képviselő Újpesten a pártban való maradásáról.

2013. február – Horkay Hörcher Ferenc történész a 20. századi magyarokról.

2013. június – Józsa városrész információs és közéleti havilapjában a Comenius Iskolák Közötti Együttműködés projektről.

2013. augusztus – Görgényi Ernő, Gyula polgármestere az Inocoop 2013. innovációs, kooperációs és vállalkozói kiállítás keretében megszervezett magyar–szerb fórumon a vajdaságiakról.

2014. március – Áldott Zoltán, az INA igazgatóságának elnöke a Jutarnji list egyik számában arról, hogy miért fektetett a MOL az INA-ba.

2015. augusztus – Éva, egy magyar munkavállaló Londonban a multikultiról a Magyar Narancsnak.

2015. november – Mauricio Macri, Argentína megválasztott elnöke a dél-amerikai országokról.

2015. november - Orbán Viktor a szlovéniai Alsólendván a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség fennállásának 40. évfordulóján a muravidéki emberekről.

2016. február – Gubík László, a MartFeszt főszervezője és a Via Nova elnöke a felvidékiekről.

2016. június – Jo Cox brit politikus a parlamentben.

2016. augusztus – Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke a magyar-szlovén viszonyról. 

2016. szeptember – Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke egy, a folyóiratok jövőjéről szóló konferencián.

2017. május - Dolinszky Gábor, a Jó reggelt, Vajdaság portál szerzője a reformációról.

2017. július – Nagy Ottó, Ganna polgármestere az ausztriai Moschendorf településén rendezett népzenei találkozóról.

2017. szeptember – Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke az ellenzéki pártokról egy Facebook-bejegyzésében

2017. szeptember – A családinet.hu egyik cikkében, hogy mi a különbség a muszlim és a keresztény gyerek között.

2018. május – Schmidt Mária, a Terror Háza vezetője a Mandinernek egy V4-es konferencia kapcsán a migránspolitikáról.

2018. október – Linas Linkevicius litván külügyminiszter a Varsói Biztonsági Fórumon arról, hogy Litvánia nem fogja támogatni a Lengyelországgal szembeni európai uniós szankciókat.

2018. október – Dr. Dávid László, egyetemi tanár, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora egy román-magyar konferencián a románok és a magyarok viszonyáról.

2018. október – Navracsics Tibor, EU-biztos a DiscoverEU nevű Interrail program kapcsán az uniós nemzetekről.

2019. április – Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója a Lokál című lapnak a szervezőkről.

2019. július – Stephan Mayer, a német belügyminisztérium parlamenti államtitkára, az európai zsidó közösség sporteseménye, a Maccabi Európai Játékok kapcsán Németország és Magyarország viszonyáról.

2019. augusztus – Grezsa István, Hódmezővásárhely fideszes támogatottságú polgármesterjelöltje a Demokrata c. lapnak a hódmezővásárhelyiekről.

2019. december - Orbán Viktor a magyar művekből rendezett kiállítás megnyitóján a tokiói Szépművészeti Múzeumban.

Látható tehát, hogy itthon valóban Orbán Viktor mondta először az ominózus mondatot, bár nem akkor tette először, amikor azt a hvg.hu egykori újságírója vélelmezi. Már 2006 márciusában elhangzott tőle örök riválisának, Gyurcsány Ferencnek akkori pártjával kapcsolatban. Mindenesetre a Fideszben neki és szövegírójának tulajdonítják Horn Gyula üdvözlőlevelének bonmot-ját, noha már 2012 előtt is sokan használták e szófordulatot itthon is (külföldön nemkülönben).

Na, de akkor nézzük, ki mondta először a fenti mondatot.

1956: JFK shown in publicity photo for his book, “Profiles in Courage,” which helped him gain notice in 1957 and beyond.

Ő nem más, mint John F. Kennedy, demokrata párti amerikai szenátor a demokratikus városi bizottság éves választási előtti vacsoráján, a pennsylvaniai Eastonban, 1957. október 30-án (LINK). De ugyanezt a sziporkát sütötte el a szomszédos Kanadában 4 évvel később is a helyi parlament előtt (LINK).

Szóval ez a párás tekintettel mantrázott, amúgy jól hangzó, de sajnos annál kevesebbet érő mondat egy demokrata szenátortól származik (neki is úgy írhatták, de a lényegen nem változtat), amit előszeretettel idéznek azóta is politikai jobb- és baloldalakon.

Ha egy vidéki polgármester vagy egy magyar színházvezető nem ismeri az idézet forrását, nem probléma, nem várható el tőlük, hogy naprakészek legyenek 60 éves amerikai elnöki idézetekből. Ha egy diplomata vagy egy miniszterelnök büszkén idézi és ismételgeti ezt a mondatot, mert jól hangzik, ha a szövegírójuk elégedett, hogy be tudta emelni ezt a beszédükbe, igazából azzal sincs túl nagy gond.

Sokkal bosszantóbb, hogy a „több dolog köt bennünket össze, mint ami elválaszt” évek óta csupán egy üres frázis, jöjjön az bárkitől, bármelyik oldalról, forrásmegjelöléssel vagy anélkül.

(A címlapkép az ominózus beszédről készült videóból származik Orbán Viktor Facebook-oldaláról. Az alsó kép forrása a képre kattintva érhető el.)

#andormario

andor márió vagyok. social media manager, szövegíró, pr-es, blogger, szabadúszó, egy münchen-fanatikus keszthelyi budapesten.

Kövess a Facebookon is

Friss topikok

süti beállítások módosítása