10 ötlet, ami feldobhatja a keszthelyi főteret

amblo-3-cover.png

Napvitorlát kapott a főtér, 400 négyzetméteren lesz elviselhetőbb a nyári hőség. A világmegváltó ötletnek ideje volt 4 évvel a párakapu és 6 évvel a főtérfelújítás után. De lehetne még ott helye másnak is

Kevés megosztóbb dolog épült az elmúlt években Keszthelyen, mint az új főtér. A régi ellen szólt a nagy forgalma, zajossága, élhetetlensége, míg az újnak nem véletlenül lett kőtenger a beceneve és nem véletlenül kapott párakaput és kap napvitorlákat. Noha a régi bájosabb volt, mert talán azt szoktuk meg hosszú éveken át, és még zöldebb és virágosabb is volt (vagy annak tűnt), addig a nemrég felújított főterünk sokkal több lehetőséget adna a közösségi használatra, mint azt gondolnánk, vagy mint azt a tervezők gondolták.

A napvitorlásos hír kapcsán (frissítés: az augusztusi gasztro esemény után leszedték az árnyékolókat) összeszedtem néhány ötletet, mikkel lehetett volna már az elején barátságosabbá, élhetőbbé tenni a 6-7 éves főteret. Semmi ördöngösség nincs bennük, nem kerülnek többe, mint a kockafák vagy a „spárgasípok” a rózsakert mellett, és a barátaim közt sincs olyan, aki ugrásra készen állva legyártaná a térbútorokat és utalná nekem a jutalékot.
 amblo-3-1.png

1. Mobil faszigetek

Az első – talán legnagyobb kedvencem – a poznani guruló faszigetek. Igaz, hogy ezek is kvázi dézsában növekednek és gigantikus méretük és árnyékuk sosem lesz, de kellemesebbé, barátságosabbá teszik a rideg köves felületet. Ráadásul rendezvények idején könnyen át lehet rendezni a teret, nincsenek útban, ha például nagyobb összejövetelekre vagy tüntetésekre kerülne sor. (Még több képet itt lehet meglesni.)

4.png

2. Zöldtetős beálló

Ez sem magmáig zöld sziget, ahogy a szakma nevezi. Előnye, hogy árnyékot és zöldet is ad és használható wifi esetén akár még pici munkaállomásként is használható. Vagy csak feltölthetjük innen a sokadik keszthelyi képünket Instára és a Facebookra. Nem mellesleg szexibb hellyé lehetne tenni egy ilyennel is a főteret.

3.png

3. Füves pad

Ha továbbra is idegenkedünk a magmáig zöld megoldásoktól, sok gondozással ilyen füves padokon is üldögélhetünk. Kicsit olyan, mint a földön lennénk és mégsem. Kezünkkel beletúrhatunk a selymes fűbe, míg a lábunk alatt a nyári melegben tovább forrósodhat a TÉRKŐ! Ugyanakkor előnye még, hogy kutyák nemigen vehetik igénybe köztéri vécének.
 1.png

4. Az árnyékot is adó lámpa

A főtér megújulásakor nem kevés kritikát kaptak a köztéri lámpák egyedi szabásuk és fényszórásuk miatt, de egy új téren nem feltétlen mutatnak rosszul. (Más kérdés, hogyan illeszkednek a város meglévő vagy megújuló arculatához.) Azóta pedig az Elios-féle lámpákról derült ki, igazából feketén világítanak. Ez a lámpa kettő az egyben lehetett volna: dizájnos külsejével tolhatná ránk és a kövekre a hideg LED-es fényt, ugyanakkor nappal árnyékot, azaz egy kis sötétet is adhatna.

amblo-4-2-1.png

5. A nyugalom zöld szigete

Egy német tájépítész ötlete berlini, bécsi, lieri és fribourgi tereken kapott helyet (még jó pár évvel ezelőtt). Ezeken a zöld szigeteken nyugodtan lehet pihenni, olvasni, vagy akár piknikezni is, miközben a lábazata kerékpártárolásra is alkalmas és még árnyékot is képes adni. Milyen menő lenne már egy ilyenen fröccsözni egy belvárosi boros fesztiválon, nem?

5.png

6. Zöldszigetek hajópallón

Itt is a kövek és a lépcsők dominálnak, amiket egy kicsi, de annál izgalmasabb liget tesz zöldebbé, megnyugtatóbbá. Néhány csobogóval egy ilyen zöld sziget parányi oázis lehetett volna a nagy kősivatagunkban.

2.png

7. Laptop-pad

Egy-két ilyen kiülős, dolgozós alkalmatosság még több kedvet csinálhatna a főtéren való üldögéléshez (akár még a sétálóutcán is). A Vajda diákjai, a Helikonosok, vagy igazából bárki használhatná, akinek ehhez lenne kedve és igénye. Hangulatos környezetben, a város legszebb közösségi irodájában lehetne dolgozni, alkotni vagy csak úgy netezgetni.
 7.png

8. Napelemes fekpad

Ilyen paddal már itthon is lehet találkozni, az utolsó példában jobban be lesz mutatva másokkal együtt. A napsugarakkal bőségesen ellátott főtéren itt termelődhetne az az energia, amivel telefonunkat, tabletünket vagy laptopunkat tölthetjük. Tegye fel a kezét az a gimis, aki nem próbálná ki! Na, ugye.

8.png

9. Hálóágy

Ha a főtér kapott volna egy faborításos részt (nem csak a várkertben a halastónál), egy ilyen hálós megoldással egy szintén szerethető pihenőhelyet lehetett volna kialakítani. Amik fölé mehetett volna a napvitorla és úgy már egészen máshogy festett volna minden.

amblo-pld-.png

10. Különleges fekpad

A fenti padot New Yorkban állították fel, de hasonlókkal Bécstől kezdve szinte minden 21. századi, a közösségi tértervezésre valamit is adó településen lehet találkozni. Amellett, hogy üde színfoltot ad a térnek, helyi vagy országos dizájnerek is bemutatkozhatnak egy-egy ilyen köztéri alkotással. Nem mellesleg egy újabb érv ahhoz, hogy az emberek a főteret válasszák a Balaton-parttal szemben.

amblo-pl-3.png

+ Pop-up park

A ráadás, mert izgalmas és élhető terek itthon is vannak, és amihez hasonló a NER-ben Keszthelyen is összehozható lenne. A Főpolgármesteri Hivatal szomszédságában lévő macskaköves térre a Hello Wood nevű csapat álmodott nem először - nemzetközi jó példákból merítkezve - fából készült pihenő és fekvő alkalmatosságokat. A napelemes, töltőkkel felszerelt padok éppúgy megtalálhatók itt, mint a közösségi és egyéni sporteszközök. A pingpongasztalok és sakktáblák mellett a foci vb-s csapatok körében is népszerű, hazai fejlesztésű találmány, a teqball is helyet kapott.

Mint látszik, rengeteg apró geggel, pici árnyékkal és zölddel fel lehetett volna dobni a főteret nemcsak most, már a kezdetekkor is. Kár, hogy akkor más cél lebeghetett a tervezők, kivitelelők szeme előtt, és hogy hat év alatt is csak egy párakapura és egy napvitorlára futotta. 

A korrektség kedvéért tegyük hozzá, a Zöld Város program keretében nem kevés uniós pénzből nem kevés zöld érkezhet még a főtérre is a közeljövőben, így elképzelhető, hogy hasonló megoldások már ott pihennek a főtéri asztalfiókokban. Csak reméljük, ki is másznak onnan.

Bár a fentebb felsorolt 10 ötletnél még sokkal jobb térbútorok és megoldások is léteznek a piacon és a köztereken, mégis bármelyik sokkal jobb és több annál, mint ami most van.

(A képek forrása a fotókra kattintva érhető el.)

#andormario

andor márió vagyok. social media manager, szövegíró, pr-es, blogger, szabadúszó, egy münchen-fanatikus keszthelyi budapesten.

Kövess a Facebookon is

Friss topikok

süti beállítások módosítása