Keszthelyen van a Balaton legmenőbb vízi színpadja?

amblo-vizi-cover.png

Nem, de lehetne. Mert a kultúra nem áll messze a várostól, sőt. A kastélypark mint helyszín tökéletes, de egy újabb attrakcióval még izgalmasabb lehetne a város.

Tengernyi fejlesztési pénz érkezik a következő években a Balatonhoz (LINK itt), amiből okos dolgok is pottyanhatnak majd a partra vagy épp a tóba. Ha nem is ebből a mannából (merthogy ide mást terveztek már abból a pénzből), de Keszthelyen nőhetne ki a vízből az első balatoni színpad. (Bár vízre telepített színpadnak nevezett stégek egy-két helyen vannak és tán lesznek is, azért a klasszikus színpaddal és élménnyel ne keverjük őket össze.)

Öt éve már megírtam, akkor még csak 140 karakterben, hogy kedvenc városomban simán lehetne egy vízi színpad. Nem stéges és gumigitárral haknizós, hanem olyan, mint ami Bregenzben vagy legalább a Fertő-tó partján lévő ausztriai (igen, nem nálunk) Mörbischben. A bregenzit pár hete kapták szét, miután lement a nagy nyári fesztiváljuk, hogy elvonuljanak összerakni fejben és lélekben, a nyárra pedig testben is az új színpadot a darabbal együtt.

Amikor 6-7 éve a sok százmilliós Balaton-parti fejlesztésekről olvastam (LINK itt), reménykedtem, hogy a partra tervezett zenepavilon az amfiteátrum jellegű nézőterével (LINK itt) valóban egy izgalmas látnivaló lesz. Sajnos nem így lett. (Nyilván ezeregy oka volt: nem volt rá kijelölt forrás, vagy nem volt annyi forrás, ott nem lehetett volna térkövezni, meg amúgy is van már elég színház/színpad a városba'.)

Egy, a bregenzihez hasonló vízi színház (amire egy kicsit hajazó csak Szarvason működik itthon) nagyot emelhetne a kultúra magyar városán. Oké, eleinte a büdzséjén is, de pályázati forrásokból, szponzori pénzekkel rentábilissá lehetne ezt tenni hosszú távon. Már csak azért is, mert a Balatonnál hasonló látványosság nem működik. Pedig az évek óta telt házzal futó kastélyparkos színdarabok is azt mutatják, szeretik errefelé a kultúrát. Nemcsak mi, hanem a vendégeink is. Ha már főleg a turizmusból élünk.

Amúgy így néz ki a szarvasi vízi színpad. Nem mellesleg Gyomaendrődön és a Bánki-tónál is van ilyen vízi színpad. 

 (címlapkép forrása: pixabay.com)

#andormario

andor márió vagyok. social media manager, szövegíró, pr-es, blogger, szabadúszó, egy münchen-fanatikus keszthelyi budapesten.

Kövess a Facebookon is

Friss topikok

süti beállítások módosítása