Mit üzen egy zuglói fa a napelem alól?
5 hiba, amit a kórház, az önkormányzat és a kivitelező vétett

amblo-uzsokikom-cover.png

Egy napelem alatti csonka fának sosem őszinte a mosolya. Zuglóban 8 ilyen éldegél már 6 hónapja. A 8 fa szomorú látványa valódi kommunikációs kórkép 2018 Magyarországáról.

Az előzmény

Március végén kezdték építeni a napelemekkel fedett parkolókat az Uzsoki utcai Kórházban. A munka 8 fát érintett, azaz 8 fa volt útban a napelemeknek, ennyit "kellett" lefedni. Mint később kiderült, ezeket a fákat pótolni fogják és a majdani kivágásuk miatt önként befizetik a hivatalnak a büntetést. 

Az eset további részleteiről és a kórház álláspontjáról itt írtam.

Az április óta a napelemek alatt hűsölő fák nemcsak azt üzenik, Magyarországon vagyunk, hanem hogy sok helyen félrecsúszott a kommunikáció vagy konkrétan semmi sem volt. Összeszedtem azt az 5 hibát, amit főleg a kommunikáció területén követtek el az érintettek.

1. Ha már fát vágsz ki, vágd ki rendesen

Az egészséges fák kivágása mindig rossz üzenet, főleg ha mar tettünk ilyet, mondjuk a helikopterleszállónk miatt. 2018-ban pedig duplán rossz üzenete van (LINK itt, hogy miért). Ha már menniük kell, mehettek volna földlabdástól, kicsit odébb vagy máshova. Persze ez nem olyan egyszerű művelet, mint közbeszerzést nyerni. Ha meg tényleg útban voltak a fák és a kivágás várt rájuk, miért vannak meg a helyükön fél évvel a munkák megkezdése után is?

2. Írd ki, mi lesz ott

Ha valóban olyan különleges fasor és öntöztetőrendszer készül a napelemes parkoló és a kerítés közé, mint azt Megyeri Szabolcs zuglói kertészmérnök mondja az alábbi videóban is, miért nem lehetett ezt beleszőni a közleménybe és miért nem lehetett ezt kiírni legalább a napelemek alatt kuksoló fákra egy laminált A4-esen?

3. Legyen proaktív az önkormányzat

Ha az illetékes önkormányzat (és most ne tologassuk a felelősséget, hogy a fővároshoz vagy Zuglóhoz tartozik a terület, mindenhonnan nézve ciki a látvány) tudott is az esetről, merthogy jelentette nekik a kórház (a kivágást, a büntetésfizetési hajlandóságot és az új ültetéseket), miért nem jeleztek az intézmény és így a kivitelezők felé is, hogy nagyon rossz üzenet és utcakép, ha napelemek alá csonkolt fákat nézegethet az utca népe immár 6 hónapja?

4. Járjanak nyitott szemmel a hivatalnokok

Miért nem volt a magát zöldnek tartó helyi polgármester környezetében legalább egy olyan ember, aki a környéken járva felhívta volna erre az abszurd képre a polgármester figyelmét, és legalább e-mailben kérték volna kórházat, hogy "ez így nagyon gáz mindenkire nézve is, és akkor már inkább vágják ki gyorsan a fákat"?

5. Értékteremtés az értékek megóvásával

Oké, ez cseppet romantikus lázálom, főleg 2018 Magyarországán, de ha már egy kivitelező elnyer egy több tíz- vagy százmilliós közbeszerzést, törekedhetne arra, hogy minimális kárt tegyen az élő környezetben. És ha már napelemeket szerelnek fel, hát ne az élő fák lássák ennek a kárát. Tudatosabb és körültekintőbb tervezéssel elkerülhető lett volna, hogy negatív színben tűnjön fel a kivitelező cég, és ne ártson a hozzáállásával egy jó hírű kórháznak. 

#andormario

andor márió vagyok. social media manager, szövegíró, pr-es, blogger, szabadúszó, egy münchen-fanatikus keszthelyi budapesten.

Kövess a Facebookon is

Friss topikok

süti beállítások módosítása