A magyar abszurd vége: végre kivágták az utolsó fát is a napelemek alól

amblo-uzsoki2-cover.png

A címben természetesen idézőjelben értendő a végre, hiszen hazánk fenntartható energiapolitikájának egyik legszánalmasabb megnyilvánulását láthattuk Zuglóban. Csaknem 1 évig élt 8 fa a napelemek alatt az Uzsoki utcai Kórház parkolójában. Az utolsót közel 1,5 év után vágták ki. A fa utolsó "lehelete" üzenet nekünk is.

A sztoriról röviden:

  • 2018 márciusában napelemekkel kezdték lefedni a parkolók egy részét az Uzsoki utcai Kórházban.
  • A munka során 8 fát kellett volna kivágni, mivel útban voltak a napelemeknek.
  • Ehelyett a fák fölé építették azokat, megcsonkolva a fákat, amik közel 1 évig senyvedtek a napelemek alatt.
  • 2018 októberében még válaszolt a kórház illetékes embere, idén már nem.
  • Dr. Tóth Ferenc orvosigazgató tavaly azt írta, a napelemek alól kivágandó fákat pótolni fogják és a majdani kivágásuk miatt önként befizetik a hivatalnak a büntetést. Elképzelhető, hogy a büntetést befizették, de másfél év alatt nem sikerült pótolni a kivágott fákat.
  • Új elem a sztoriban, hogy tavasszal tovább bővült a napelemmel borított parkolók száma, ami újabb fák kivágását jelentette.
  • Az esetről korábban itt és itt írtam.

Így tűntek el idén a napelemek alól a fák:

1_4.png

2019. február 14. - Ő tavaly megúszta. Nyolc másik társa is ekkora lehetett volna.

2_4.png

2019. február 28. - The show must go on. Most van ingyen pénz napelemre, annak meg kell a hely.

4_4.png

2019. április 1. - Mondjuk, túlzásba nem vitték a melót a munkások.

5_3.png

2019. április 25. - A képen is látszik, a sok fa elveszi a földtől a napfényt. Ezért kell irtani az erdőket is.

6_3.png

2019. május 7. - Hátul már biztosra mentek: minél kevesebb hülye blogger fotózza a nyomoronc fákat.

7_4.png

2019. május 7. - Elől is csak ekkor vágták ki a szemét fákat.

9_3.png

2019. május 7. - A szerencsés túlélő meg csak pofátlanul zöld és nagy.

10_1.png

2019. május 28. - Az egyetlen nyomoronc még a napelemek alatt vegetál. Nyugi, már nem sokáig.

11_1.png

2019. június 29. - Még egy kórháznak is fontosabbak a napelemek a saját fáinál.

12_1.png

2019. június 29. - Koszos a leveled. Ki leszel vágva.

13.png

2019. július 9. - Végre! Minek jöttél oda és az ágad is milyen!

Az orvosigazgató válaszlevele (LINK itt) és Zugló főkertészének videója (VIDEÓ itt) után még cseppet álnaivan azt gondoltam, a 8 fa fölé véletlenül odanőtt napelemek esete egyszeri eset volt, egy sorral odébb sokkal körültekintőbb és sokkal kíméletesebb lesz majd a kivitelező és gyorsan pótolják majd a fákat. Egy klasszikussal élve, "lószart, mama". 

Egész télen, sőt egész tavasszal ott feszengett az a 8 fa, amik közül hetet a napelemes beruházás következő ütemével kivágtak. Valamilyen érthetetlen módon 1 fát meghagytak, amit aztán júliusban végeztek ki "villámgyorsan". 

Az utolsó fa pár hete még utat talált és tört magának és egy ágának a napelemek között, beintve ezzel is az emberi hülyeségnek. Azonban mivel az emberi hülyeség fő ismérve hogy határtalan, így nem meglepő módon úgy sikerült kivágni a szerencsétlen maradék fát, hogy az ága mint utolsó segélykiáltás ott maradt a napelemek között (lásd a borítóképet).

Biztosak lehetünk benne, hogy pár hónap és kiirtják onnan azt is, ahogyan azokat az új fakezdeményeket is, amik leszarva projekteket, ütemterveket, orvosigazgatókat és kertészeket, szépen fejlődésnek indultak a napelemek alatt a kivágott fatörzsek mellett.

14.png

Miközben az elmúlt évszázad legmelegebb évein vagyunk túl és még forróbb évek várnak ránk, miközben egyre másra jönnek az olyan hírek, miszerint 2050-re Stockholmban lesz olyan klíma, mint most Budapesten (LINK itt), tényleg zokszó nélkül vágunk ki fákat (és most igazán lényegtelen, hogy magánterületen történt, meg amúgy se volt szép a levele, és úgyse termel áramot, stbstb.), csak mert egy "talált pénzes" projekt keretében napelemeket tehetünk oda, ahova nem feltétlen kellene, vagy mert bármilyen tervezést itthon nélkülöz a józan ész.

#andormario

andor márió vagyok. social media manager, szövegíró, pr-es, blogger, szabadúszó, egy münchen-fanatikus keszthelyi budapesten.

Kövess a Facebookon is

Friss topikok

süti beállítások módosítása